09/04/2019

Hvorfor du ikke kan nøjes med sælgers ejendomsmægler, når du køber dit nye hjem.

Titlen siger det måske lidt selv, men ejendomsmægleren, hvorvidt du kan lide personen eller ej, ER og BLIVER sælgers mand, både fordi det er deres arbejde, men sådan er loven også. Ejendomsmægleren SKAL være sælgers mand jf. LOFE (loven om fast ejendom) og må IKKE rådgive køber og hvor efterlader det så dig? Ja, det efterlader dig helt alene med købet af dit nye hjem. 

Når du skal købe fast ejendom, er der meget som der skal læses igennem, forstås og måske forhandles om og medmindre du allerede er i branchen, så kan det virkelig være svært at få styr på det hele.  

Da jeg selv startede i branchen, vidste jeg intet om ejendomshandel, altså ikke mere end alle andre og det min kæreste fortalte mig om, som var ved at læse til ejendomsmægler og helt ærligt, så var jeg i chok, da jeg startede. Der var mange flere dokumenter end jeg havde regnet med, man skulle undersøge ting jeg slet ikke havde overvejet og hele processen var bare meget længere end jeg troede.  

Måske lidt naivt, så troede jeg egentlig bare, at man satte et hus til salg, fik det solgt og de nye ejere flyttede ind, slut. Det er lidt med et smil på læben, at jeg skriver det, for det var virkelig mine tanker og tro mig, det er SÅ meget mere end det. Processen starter allerede inden ejendommen bliver sat til salg, hvor man skal undersøge det man kan online om boligen, såsom hvad er solgt i området, hvor længe har tilsvarende været til salg osv., hvorefter man kan tage ud til kunden og vurdere deres ejendom. Men det er slet ikke det, dette skal handle om. Det skal handle om, hvorfor det er vigtigt for køber at have en på deres side. 

Når du skal købe dit nye hjem og dette sker gennem en ejendomsmægler, så står du overfor en person, som er uddannet og lever af at forhandle, hver eneste dag, så allerede her er du dårligere stillet.  

Jeg tilbyder mine kunder at finde ejendomme for dem og det gør jeg fordi en masse ejendomme aldrig kommer til salg på nettet, men er såkaldte skuffesager, som mægler kan vise frem, hvis han finder de helt rigtige køber og dem hører “almindelige” købere sjældent om.  

Jeg har gennem mine år i branchen fået oparbejdet et godt netværk i hele landet og jeg spørger derfor altid disse mæglere om de kunne have noget af det mine kunder søger, så allerede her er du et skridt foran alle andre.  

Det næste er så selve forhandlingen og medmindre du selv er vant til at forhandle på dagligt basis indenfor ejendomshandel, så står du desværre med de dårligste kort på hånden. En del af mægleruddannelsen er forhandling og hver eneste dag møder de sælgere og købere som de skal overbevise om, at købe eller sælge og ejendomsmæglerne er derfor i god træning. Med min uddannelse i international handel har jeg selv haft forhandlingsteori på højt niveau, ligesom jeg gennem min erfaring som ejer af ejendomsmæglerforretninger og køberrådgiver på et advokatkontor, har prøvet at forhandle på mine kunders vegne mange gange og derfor ved jeg, hvad der kan forhandles om og hvad der ikke er muligt og hvor man kan presse mægler og sælger, da det har været en naturlig del af min hverdag i mere end 5 år. At have en professionel forhandler giver dig sikkerhed for, at du opnår det bedste mulige resultat, både økonomisk (afslag i købesummen) men også på de øvrige vilkår, som overtagelsesdagen, beholde møbler, gardiner m.v. Og hvad der ellers kunne have relevans i dit køb. 

Når forhandlingen er på plads, så skal du til at underskrive købsaftalen og selvom købsaftalen er et vigtigt dokument, er det ikke hele handlen, som går på dette dokument. Ofte findes der 30-70 dokumenter i en ejendomshandel, foruden købsaftalen og alle disse er vigtige og kan have betydning for dig. Hvis du køber hus kan der være en servitut, som foreskriver, at folk må gå gennem din have eller hvis du køber en lejlighed, så har kommunen måske hjemkøbsret og dermed ret til, at købe din lejlighed tilbage på et tidspunkt. Der kan altså være mange ting og hvis du ikke ved, hvad du skal lede efter, er det en jungle. 

Jeg håber du med ovenstående kan se, hvorfor du ikke “bare” kan nøjes med sælgers ejendomsmægler og hvorfor min anbefaling altid at få en køberrådgiver med på din side og jo før jo bedre. 

Se flere indlæg
Gå til forsiden