31/08/2020

Hvordan foregår en ejendomshandel?

Ejendomshandel er noget som de fleste mennesker kun begiver sig ud i få gange i livet. Samtidig er det en af de vigtigste handler, vi nogensinde foretager os, og en dygtig køberrådgiver kan spare dig mange penge og for ubehagelige overraskelser. 

 Hvis du aldrig har prøvet at købe eller sælge bolig før, så læs med her i Concilios trin for trin guide til hvordan processen i en ejendomshandel typisk forløber.

1. Tal med banken

Det hele starter med, at du som køber taler med din bank (og evt. flere banker), for at blive klogere på hvad du kan låne til, hvor meget du kan købe for og hvordan dit budget vil se ud. På den måde ved du, hvor meget du kan byde på en ejendom og bestemmer selv, hvor stramt du vil sidde i det rent økonomisk.

2. Kontakt en køberrådgiver eller boligadvokat

Næste step er at kontakte en køberrådgiver /boligadvokat for at få hjælp til at finde din drømmebolig og forhandling på dine vegne. Du kan også starte med selv at give dig i krig med boligjagten før du kontakter en uvildig rådgiver, men læs først vores indlæg “Hvorfor du ikke bare kan nøjes med sælgers ejendomsmægler“.

3. Drømmebolig og købsaftale

Når boligen er fundet og sælger har accepteret de aftalte vilkår, laver ejendomsmægleren en købsaftale. Denne kan du sagtens underskrive med det sammen, hvis blot du har en aftale med din bank og køberrådgiver/boligadvokat om det. Banken og rådgiveren gennemgår ikke dokumenterne før du og sælger har underskrevet købsaftalen og ofte har banken og rådgiveren 3-6 hverdage til at komme med deres kommentar til handlen eller annullere handlen.

OBS! Det eneste du skal være helt sikker på er, at der i pkt. 11 i købsaftalen er indsat et advokat og bank forbehold (det er der næsten altid i en købsaftale, men tjek det for at være sikker).

4. Underskrift og venten

Når købsaftalen er klar underskrives den typisk først af dig og derefter af sælger. Når  sælger har underskrevet begynder fristerne at løbe, hvilket vil sige at din bank og boligrådgiver har X antal dage til at gennemgå dokumenterne og komme med deres bemærkninger.

5. Rådgivningsskrivelse og godkendelsesskrivelse

Processen herefter kan variere, men hos Concilio får du 2 dokumenter senest dagen før vores frist udløber (advokatforbeholdet). Det ene dokument er en rådgivningsskrivelse, som er et resume af alle dokumenterne på 5-12 sider, alt efter hvor mange dokumenter der er i sagen. Det andet dokument er Concilios godkendelsesskrivelse, der indeholder alle vores bemærkninger til handlen. Det første punkt vil næsten altid være, at ejendommen du køber skal kunne godkendes til 80% realkreditlån. Det betyder ikke, at du skal optage 80%, men blot at vi sikrer, at du opnår de bedste mulige vilkår, også selvom du ikke skulle få brug for det. Resten af punkterne afhænger 100% af, hvad der står i dokumenterne.

6. Sælgers godkendelse

Når du har godkendt eller kommet med dine bemærkninger til godkendelsesskrivelsen, sender Concilio skrivelsen til mægler, som herefter vil gennemgå punkterne med sælger.

7. Enighed, genforhandling eller annullering

Inden for et par dage vil mægler og sælger ofte vende retur med svar på Concilios bemærkninger. Herfra begynder der eventuelt yderligere forhandlinger, indtil parterne er enige i alle punkter. Kan man ikke opnå enighed, kan Concilio stadig annullere handlen på dine vegne efter dit ønske og uden det koster dig noget.

8. Drømmeboligen er din!

Når der er enighed om alle punkterne og banken har godkendt, kan Concilio melde endelig handel og først herefter er ejendommen officielt din. Nu kan hverken du eller sælger fortryde handlen.

9. Tinglysning af skøde

Inden overtagelse laves der et skøde og det er forskelligt om det er mægler eller køberrådgiver, som laver denne. Det står angivet i købsaftalens punkt 8., hvem der skal lave dette.

10. Den sidste tjekliste…

For at kunne overtage nøglerne til ejendommen skal følgende være opfyldt;

  • Skødet skal være underskrevet af køber
  • Tinglysningsafgiften skal være indbetalt
  • Bank skal have stillet bankgaranti eller du skal, hvis du selv har alle pengene, indbetale til sælgers lukkede deponeringskonto 
  • Hvis det er et hus, skal der være tegnet brand-/husforsikring og evt. ejerskifteforsikring, hvis man ønsker dette

11. Gennemgang af fejl og mangler

Når du overtager ejendommen skal du gennemgå den for fejl og mangler, da disse skal være oplyst til mægler inden for 24 timer. Du skal derfor notere væsentlige fejl og mangler og sende dem i en mail til ejendomsmægleren med køberrådgiveren cc. Vi sender dig dagen inden overtagelsesdagen en checkliste, så du er sikker på at få gennemgået det hele.

12. Refusionsopgørelsen

Efter overtagelsen af ejendommen vil der blive udarbejdet en refusionsopgørelse, som er alle mellemregninger mellem dig og sælger og kan være ting, som f.eks. ejendomsskat, hvor sælger har betalt for 1 år, men du bor der 3 måneder af dette år.

13. Afslutning

Når både du og sælger har godkendt refusionsopgørelsen og den af jer der skal betale differencen har betalt til den anden, så er sagen afsluttet.

Kontakt din køberrådgiver

Kontakt Concilios køberrådgivere på info@concilio.dk eller +45 60 17 23 14 for en uforpligtende samtale om dine boligdrømme.

Se flere indlæg
Gå til forsiden